Misko Uogos
Sekite paštu:
  • Varškės tortas su džemu

    Šeštadienio rytą būdama pašte paskambinau mamai ir pasakiau: ei, labas, gal nori kepti tų trapios tešlos pyragėlių su uogiene. Ji iškart sutiko, ir pasakė, kad kaip tik visko turi, trūksta tik varškės. Tad tuojau po pašto nulėkiau į Maximą varškės.
    Bet planai žlunga, ir, dažniausiai, į gerą. Pyragėlių receptas buvo ant suplyšusių sąsiuvinio skutelių, užrašytas mamos paauglės, ir, lyg tyčia, naminėje rutinoje šįkart pradingo. Tad buvo nuspręsta kepti ką nors kita su varške.
    Tikriausiai visų jūsų mamos turi seną susitrynusį sąsiuvinį, į kurį 30 metu buvo klijuojami receptai – patys seniausi iš Tarybinių Moterų ir Jaunimo Gretų, vėliau – iš Šeimininkių, ir galiausiai iš Lietuvos Ryto, Gyvenimo Būdo ir t.t. Būtent tame sąsiuvinyje ir radom šį mamos užrašytą seną receptą, su galingu pavadinimu Varškės Tortas Su Džemu. Mama jį iškart prisiminė ir sakė – ai, čia gi tas, su sraigėmis, kepiau mokyklos laikais porą kartų, skanus. Na, jei skanus, tai ir kepam.

    Įvertinimas: 10/10 Iškepti skanų pyragą yra vieni niekai – vien tas faktas, kad kepi pyragą, prideda skanumo. Iškepti labai skanų pyragą yra sunkiau, nes įtikti skirtingų žmonių skoniams nelengva. O štai iškepti tobulą pyragą tikrai nėra lengva – tobulą, turiu omenyje, kai viskas pavyksta gerai, – ir tešla, ir įdaras, ir saldumas teisingas, ir nepridega nei vienas kraštelis, ir neišdžiūsta, ir skonių dermė tobula. Taigi prieš kepant šį pyragą tikėjausi kokio nors senoviško paprastučio, bet iškepėme tobulą pyragą. Net vyrams patiko!

    Sudėtingumas: Nesunku.

    Šaltinis: Mamos receptų sąsiuvinis.

    Reikės:

    100 g margarino kepiniams
    350 g cukraus
    3 didelių kiaušinių
    375 g miltų
    1 arb. š. kepimo miltelių
    4 valgomųjų šaukštų pieno
    600 g varškės
    1 pakelio vanilinio cukraus
    Obuolienės arba marmelado
    Žiupsnelio druskos

    1. Margariną, 225 g cukraus, druską ir 1 kiaušinį gerai ištrinti elektriniu plaktuvu ar blenderiu. Po to berti persijotus miltus su kepimo milteliais, supilti pieną ir suminkyti tešlą. Iš pradžių atrodys, kad tešla nežada sulipti, ir lieka tik beviltiškas smėlis, bet kantrybės, nuo rankų margarinas sušils, ir tešla gražiai sulips į didelį gumulą.
    2. Apvalią kepimo formą iškloti kepimo popieriumi. Atskirti šiek tiek daugiau nei pusę tešlos, padaryti iš jos blyną ir padengti kepimo formos dugną. Darbuokitės pirštais, tempkite tešlą prie kraštų. Padarykite maždaug 2 cm užsilenkusius kraštelius ant šono, kurie talpins varškės įdarą.
    3. Likusį cukrų, vanilę kartu su likusiais kiaušiniais ir varške gerai ištrinti iki gražios masės. Ją sukrėsti į tešlos krepšelį.
    4. Likusią tešlą plonai iškočiokite ir aptepkite džemu. Suvyniokite ilgą vyniotinį ir supjaustykite griežinėliais. Išdėliokite sraiges ant varškės, palikdami tarpus ir kiekvieną sputelėkite dideliu šaukštu, kad šiek tiek įlįstų į įdarą.
    5. Kepkite įkaitintoje iki 180 C orkaitėje maždaug 40-50 minučių ar netgi valandą.
    6. Iškepusį pyragą 20 minučių atvėsinkite. Pyragas skanus ir šiltas, ir šaltas.

    Skanaus!

    3 Comments

    1. Posted Gegužė 26, 2013 at 7:56 vakare | #

      fantastiškai skaniai skamba. o ta paskutinė foto..!!

    2. Posted Gegužė 27, 2013 at 6:52 ryte | #

      Mamų receptų užrašai yra gėėėėris, o šitas pyragas TOBULAS!!!

    3. ugne
      Posted Gegužė 27, 2013 at 9:05 ryte | #

      Dėkui, merginos! reikės dar pasižvalgyt po tą sąsiuvinį:))

    Atsakyti Jurgita

    Your email is never published nor shared.

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>