Misko Uogos
Sekite paštu:
  • Grybų ir grūdėtos varškės lazanija

    Ši grūdėtos varškės ir grybų lazanija buvo gausiai išgirta Dianos bloge bei įvertinta dešimtimi, todėl maždaug savaitę svajojau, o vieną dieną tiesiog spontaniškai ją pagaminau. Ši lazanija sukėlė daug netikėtumų, vidinių prieštaravimų ir dar visokių keistų jausmų.

    Įvertinimas: 9/10 Vegetariška, galima sakyti, dietinė lazanija, jei lygintume su kitomis. Į ją sudėjome labai daug šviežių grybų – pievagrybių, bet jų skonis kažkur lyg ir nublanko. Gana smarkiai jautėsi pomidorų padažo (naudojau passata su žolelėmis) rūgštumas, todėl, kad ir kaip visur intensyviai stengiausi pajausti grybus, jie kažkur dingo. Galbūt reikėtų įmesti keletą smulkintų džiovintų? Bet jokiais būdais nereiškia, kad buvo neskanu! Pastebėjau, kad daržovių sriubos būna skaniausios antrąją dieną, tad tas pats ir su šia lazanija – geriausią skonį pajautėme antrąją ir net trečiąją dieną. O štai mano prieš tai daryta lazanija su mėsa buvo skaniausia pirmąją dieną. Ir šiaip, mėsinė skoniu buvo turtingesnė nei ši, todėl, jei daryčiau antrąkart šią vegetariškąją lazaniją, papildomai įdėčiau čiobrelių ir vyno, nes šių dviejų ingredientų man trūko labiausiai. Ir užbarstyčiau ant viršaus sūrio. Nes vėlgi, lazanija man asocijuojasi su sūriu, o kai ji būna besūrė, tada atrodo, kad tiesiog valgyčiau tvarkingai pagamintą pastą.
    Bet galutinis verdiktas geras – man patiko. Draugėms kepčiau šią, tik su vynu, čiobreliais, džiovintais grybais ir sūriu, o kompanijai su vyrais – tą mėsinę lazaniją. Viskam sava vieta, kaip sakoma.

    Sudėtingumas: Paprasta, bet šiek tiek užtruksite.

    Šaltinis: Receptą radau Dianos bloge. Ačiū!

    Lazanijai reikės:

    12-14 lazanijos lakštų
    650 g grūdėtos varškės
    2 kiaušinių
    2 valgomųjų šaukštų tarkuoto Parmezano sūrio
    1 valgomojo šaukšto smulkintų laiškinių česnakų (chives) – tinka iš bėdos, manau, svogūnų laiškai
    1 valgomojo šaukšto smulkintų petražolių
    Druskos pagal skonį
    Juodųjų pipirų pagal skonį
    1 smulkinto baltojo svogūno
    60 g sviesto
    600 g šviežių arba 300 g sūdytų grybų
    400 g cukinijos arba 1 vidutinio dydžio mažos cukinijos (courgette)
    600 g pomidorų padažo su priedais (naudojau passata su žolelėmis) – nesiūlau naudoti paprasto kečupo
    Alyvuogių aliejaus kepimo formai aptepti

    Mano siūlomi priedai:

    Pusė taurės baltojo vyno
    2 valgomieji šaukštai išmirkytų ir susmulkintų džiovintų grybų
    1 valgomasis šaukštas šviežių smulkintų čiobrelių
    Jūsų mėgstamo sūrio ant lazanijos viršaus – aš dėčiau mocarelos ir šiek tiek čederio

    1. Burokine tarka sutarkuokite cukiniją. Susmulkinkite svogūną, grybus petražoles bei laiškinius česnakus (ar svogūnų laiškus).
    2. Atskirame indelyje suplakite kiaušinius.
    3. Įkaitinkite keptuvę su sviestu ir pakepinkite kelias minutes svogūnus, kol suminkštės. Tada sudėkite grybus su cukinija, viską padruskuokite ir papipiruokite, uždenkite keptuvę dangčiu ir viską troškinkite maždaug 10 minučių.
    4. Kol daržovės troškinasi, paruoškite varškės masę: dideliame dubenyje sumaišykite varškę su kiaušiniais, jei naudojate vyną – supilkite jį kaip tik dabar. Suberkite tarkuotą Parmezaną, laiškinius česnakus ar svogūnų laiškus, petražoles. Jei naudojate džiovintus grybus ir čiobrelius, įmaišykite ir juos. Viską gerai išmaišę, paragaukite ir pagal skonį papipiruokite bei padruskuokite.
    5. Kai daržovės išsitroškins, atsidėkite jų 1 stiklinę į šalį, o likusias sukrėskite į varškės masę ir viską gerai išmaišykite.
    6. Suformuokite lazaniją: ištepkite kepimo skardą alyvuogių aliejumi ir išdėliokite lakštus taip, kaip parodyta mano ankstesniame lazanijos recepte – kad lakštai liktų šiek tiek kyboti ant kraštų. Tada supilkite pusę pomidorų padažo ir ant viršaus dėkite antrąjį lakštų sluoksnį.
    7. Toliau sluoksniuokite taip: varškės masė – lakštai – varškės masė – lakštai – varškės masė – likęs pomidorų padažas. Dedant paskutinį varškės sluoksnį, užlenkite paliktus lakštus ant kraštų iš pirmojo sluoksnio – taip suformuosite tobulos formos lazaniją.
    8. Galiausiai ant viršaus sudėkite likusias troškintas daržoves, uždenkite kepimo skardą folija ar sušlapintu ir sulamdytu kepimo popieriumi ir pašaukite į įkaitintą iki 180 C orkaitę.
    9. Jeigu nededate sūrio, kepkite lazaniją 1 valandą uždengę ir dar 5 minutes atidengę. Jeigu naudojate sūrį, kepkite 55 minutes uždengę, tada ištraukite iš orkaitės, apibarstykite viršų sūriu ir kepkite dar 10 minučių atidengę.
    10. Lazanijai iškepus, leiskite jai 10 minučių pailsėti kambario temperatūroje, kad būtų tvirtesnė ir nedegintų liežuvio.

    Skanaus!

    3 Comments

    1. Astra
      Posted Vasaris 21, 2013 at 6:42 vakare | #

      Kaip grybus įdėjau kelis šaldytus baravykus, puikų skonį duoda. Dar įdėjau konservuotų pomidorų ant pirmo lakšto. Visa tai gavosi labai skanu.

    2. Posted Kovas 14, 2013 at 12:18 vakare | #

      Įdomus receptas

    3. Janina
      Posted Spalis 13, 2014 at 8:14 vakare | #

      Šaunus receptas! Mes kaip tik nusipirkom naują viryklę (noriu rekomenduoti iš http://www.rde.lt/categories/lt/215/sort/1/filter/0_0_0_0/page/1/Stambioji-buitin%C4%97-technika.html ) tad kol turiu užsidegimą gamint, na ir šiaip norisi išmegint visas funkcijas, tai išsikepiau ir jūsiškę, tik naudojau daugiau grybų- 400g. Čia turbūt pagal skonį- man patiko, bet vyrui sakė per daug grybų jautės…

    Atsakyti Janina

    Your email is never published nor shared.

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>