Misko Uogos
Sekite paštu:
  • Lazanija – lasagna

    Ar yra nemėgstančių lazanijos? Tikriausiai sunkiai… Tų lazanijų yra tiek daug visokių, kad net sukasi galva. Man labiausiai patinka kietesnės, kurias galima pjauti lyg pyragą. Nepatinka skystos, bėgančios, tekančios, beformės. Skaniausia būna, kiek esu pastebėjus, maišytos mėsos faršo – kiaulienos ir jautienos – lazanija. Na, ir, žinoma, vegetariška, su grybais. Ši lazanija šiek tiek kitokia, ne visai klasikinė – daug joje nusižengimų, betgi reikia viską mėginti!

    Įvertinimas: 10/10 Labai skani, ir argi gali būti neskani. Tvirta, gerai pjaustosi, sluoksniai vienas nuo kito nečiuožia. Labai padėjo recepte pasiūlytas lakštų ”įsupimas”, kurį matote apačioje.
    Šioje lazanijoje pasiūlytas naudoti kvapusis mpliūgas, kitaip dar vadinamas butternut squash. Tai tik jis vienintelis ir išėjo iš vakarykštės istorijos – mano nuomone, geriau būtų naudoti cukiniją (valio, yra kur panaudoti cukiniją!). Kvapiojo moliūgo skonis nuostabus – labai tiko prie visumos, bet jis per kietas. Tada arba jį reikia labai plonai pjaustyti, arba, prieš sluoksniuojant lazaniją, sutraiškyti, arba, tiesiog naudoti cukiniją. Nes cukinija, čia, manau, tiktų puikiai.
    O šiaip šią lazaniją gaminau pakankamai ilgai – mano laukiantis vyras ir pamiegoti spėjo. Daugiausiai laiko užėmė tobulas maltos mėsos ir daržovių paruošimas – troškinti viską reikėjo netgi 2 valandas, bet užtat skonis buvo nepriekaištingas – tokio tobulo troškinio dar nebuvau ragavusi niekur. Tad verta!
    Taip pat dar vienas dalykas – šioje lazanijoje nėra bešamelio padažo – vietoj jo siūloma naudoti prancūziško grietinės kremo, arba tiesiog grietinės, parmezano ir smulkintų ančiuvių mišinį! Tokio dalyko prieš tai dar niekur nebuvau regėjusi, bet viskas labai tiko ir pasiteisino.
    Mano lazanija gavosi gąsdinančiai didelė ir soti. Labai geras pasirinkimas svečiams sočiai pavaišinti.

    Sudėtingumas: Procesas paprastas, bet užtruksite.

    Šaltinis: Recepto autorius – Jamie Oliver. Receptą radau knygoje ‘Gaminame su Oliveriu’, 9-jame puslapyje.

    Maždaug 6 nemažoms porcijoms reikės:

    100 g kubeliais ar griežinėliais pjaustytos rūkytos šoninės
    Žiupsnio cinamono
    1 smulkiai supjaustyto balto svogūno
    1 smulkiai supjaustytos didelės morkos
    2 smulkiai supjaustytų česnakų skiltelių
    2 saujų šviežių susmulkintų žolelių (šalavijų, raudonėlių, rozmarinų, čiobrelių) arba po pusę arbatinio šaukštelio kiekvienos džiovintos
    Alyvuogių aliejaus
    400 g jautienos faršo
    200 g kiaulienos faršo
    2 skardinių konservuotų slyvinių pomidorų ( po 400 g kiekviena skardinė)
    2 vyno taurių raudonojo vyno – BŪTINA, čia ir buvo padažo esmė
    2 lauro lapų
    1 kvapiojo moliūgo arba 600 g cukinijos
    1 smulkiai sutarkuoto raudonojo čili pipiriuko arba 1 arbatinio šaukštelio maltos aitriosios paprikos
    1 valgomojo šaukšto kalendros sėklų, sugrūstų
    Jūros druskos ir juodųjų pipirų
    500 g šviežių lazanijos lakštų (arba sausų, bet tada juos reikės mirkyti pagal instrukciją ant pakuotės)
    400 g plėšyto Mocarelos sūrio

    Baltajam padažui:

    500 ml prancūziško grietinės kremo (creme fraiche) arba grietinės
    3 smulkiai supjaustytų konservuotų ančiuvių
    2 saujų smulkiai tarkuoto Parmezano sūrio
    Šlakelio pieno

    1. Pirmiausia susipjaustykite visas daržoves, nurodytas aukščiau ir pasidėkite šalia savęs visus reikiamus prieskonius. Tada pasidėkite netoliese kepimo popierių, žirkles, skardą ar molinį indą lazanijai kepti, troškintuvę. Jei naudosite kvapųjį moliūgą, pasiruoškite kepimo skardą.
    2. Užkaiskite ugnį ir įkaitinkite troškintuvę. Į įkaitusią sausą troškintuvę sudėkite smulkintą šoninę su cinamonu. Viską kepinkite, kol šoninė parusvės.
    3. Tada suberkite svogūnus, morkas, česnakus, žoleles ir įpilkite 4 valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus. Viską išmaišykite ir sudėkite visą faršą. Viską kepinkite maždaug 5 minutes.
    4. Tada supilkite pomidorus iš skardinių su visu skysčiu, supilkite vyną, įmeskite lauro lapeliųs. Viską išmaišykite ir užvirinkite.
    5. Atsikirpkite gabalą kepimo popieriaus, kurio užteks keptuvei uždengti, jį smarkiai suglamžykite rankomis, tada pakiškite po šalto vandens kranu, kad sudrėktų ir uždėkite ant troškintuvės viršaus. Sumažinkite ugnį, uždenkite dar ir troškintuvės dangtį ir palikite viską troškintis dviems valandoms. Kai padažas baigsis troškintis, padruskuokite ir papipiruokite jį pagal skonį.
    6. Jeigu naudojate kvapųjį moliūgą, jį reikės ruošti taip: perpjaukite moliūgą išilgai į 6 dalis, kaip parodyta nuotraukoje viršuje. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir išdėliokite moliūgo skiltis. Visas apvoliokite alyvuogių aliejumi, pabarstykite pipirais, druska, įtrinkite čili pipiriuku arba apibarstykite aitriąja paprika. Galiausiai moliūgo skiltis apibarstykite grūstomis kalendros sėklomis ir pašaukite į 180 C įkaitintą orkaitę 40-čiai minučių. Kai moliūgas iškeps, sulaužykite jį į mažus gabalėlius ir juos sutraiškykite, kad būtų lygūs.
    Jeigu naudojate cukiniją, jos kepti nereikės, tiesiog supjaustykite ją į plokščius neaukštus gabalėlius ir įtrinkite juos prieskoniais bei alyvuogių aliejumi, kaip nurodyta ruošiant moliūgą.
    7. Paruoškite baltąjį padažą: sumaišykite saują Parmezano sūrio kartu su grietine, įmaišykite smulkintus ančiuvius ir įpilkite šlakelį pieno, kad padažas šiek tiek prasiskiestų. Papipiruokite ir padruskuokite pagal skonį.
    8. Kai lazanijos padažas išsitroškins, iškart įkaitinkite orkaitę iki 200 C temperatūros.
    9. Indą, kurioje keps lazanija, ištepkite alyvuogių aliejumi ir dėkite pirmuosius lazanijos lakštus – lakštų galai tegu kabo ant indo kraštų – žiūrėkite į nuotrauką viršuje. Uždėkite sluoksnį mėsos troškinio, užpilkite šiek tiek baltojo padažo ir pabarstykite nedaug parmezano. Ant viršaus uždėkite lakštus. Tada sudėkite visą moliūgą arba cukiniją, užpilkite šiek tiek baltojo padažo ir uždėkite lakštus – šis sluoksnis bus be mėsos ir sūrio. Tada ant viršaus kartokite tokį patį sluoksnį, kaip ir pirmasis, ir viską kartokite tol, kol pabaigsite sudėti visus ingredientus. Sluoksniavimą baikite makaronų sluoksniu, kurį apipilkite baltuoju padažu. Tada gražiai užlankstykite lazanijos kraštus šoniniais lakštais, ir, juos prilaikant, ant viršaus uždėkite plėšytą Mocarelą ir pabarstykite likusiu Parmezanu. Stenkitės iš pradžių sūrį dėlioti ten, kur baigiasi užlenkti kraštai – kad prisispaustų ir nepakiltų į viršų.
    10. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 30-35 minutes arba, kol parusvės lazanijos viršus. Kai iškeps, leiskite lazanijai 15 minučių susistovėti, kad būtų tvirtesnė.
    11. Pasiruoškite didelį peilį pjaustymui.
    12. Mes užsigėrėme raudonu sausu vynu, bet man lazanija skaniausia su baltu alumi.

    Skanaus!

    4 Comments

    1. Posted Rugpjūtis 8, 2012 at 6:00 ryte | #

      Turejo but skanu. Graziai apskrudusi :)

      • ugne
        Posted Rugpjūtis 9, 2012 at 6:15 vakare | #

        patikek, Vilma, nerealiai apsivalgem:))

    2. Posted Rugpjūtis 16, 2012 at 11:08 vakare | #

      Man lazanija labai skanu..bet dariau tik viena karta ir man tas uztruko puse sestadienio :) Su moliugu dar niekad tikriausiai ir neragavau

      • ugne
        Posted Rugpjūtis 18, 2012 at 11:47 ryte | #

        mes irgi darem sestadieni, tai uztruko taip pat puse dienos:D bet vertejo! nes ilgai troskintas padazas buvo kazkas nezemisko:)

    One Trackback

    1. [...] geriausią skonį pajautėme antrąją ir net trečiąją dieną. O štai mano prieš tai daryta lazanija su mėsa buvo skaniausia pirmąją dieną. Ir šiaip, mėsinė skoniu buvo turtingesnė nei ši, [...]

    Atsakyti Vilma

    Your email is never published nor shared.

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>