Misko Uogos
Sekite paštu:
  • Senbernio tortas

    Įvertinimas: 10/10 Argi gali būti neskanu tinginys? O šis tortas kaip tik yra yra tinginys, tik kitame pavidale! Aš pati, pavyzdžiui, niekada nebūčiau sugalvojus tinginio transformuoti į tortą, bet pavarčiau senas močiutės knygas ir štai šitą senbernį valgėme savaitę… nei kiek neperdedu! Nes jis toks intensyvus, toks grynuolis, kad atsipjovus mažą, siaurą gabalėlį, jau daugiau nebesinori. Bet paskui po kelių valandų vėl norisi.
    Labai nesunkiai pagaminamas, baliui, galbūt, nelabai tinka, bet nusivežti pas draugus – kaip tik. Nes šis senbernis nesunkiai transportuojams, ir taip lengvai jo nesugadinsi – reikia nebent kumčiu daužyti, kad pasiduotų. Todėl ir senbernis!
    Ir dar, pagalvojau, labai tiktų neštis į darbą – padedi kur nors į spintelę ir valgai visą savaitę prie kavos – jis net ir per karščius neištirpsta.
    Ir labai tinka cukatai, pasirodo!
    Šis tortas gaunasi labai didelis, tad jei nenorite visą savaitę to paties deserto, darykite iš pusės siūlomų ingredientų kiekio.

    Sudėtingumas: Paprasta labai labai.

    Šaltinis: Tai labai senas ir autentiškas J. Uginčienės receptas, kurį radau knygoje ’Močiutės vaišės’, 192-ajame puslapyje, visai šalia neseniai išliaupsinto torto ‘Ramunė’.

    Senberniui’ reikės:

    1 kg sausainių – paprastų lietuviškųjų tešlainių, Selga ar digestives
    200 g kakavos miltelių
    1 skardinės kondensuoto pieno
    1 + 1/4 stiklinės miltinio cukraus (cukraus pudros)
    400 g sviesto, išlydyto
    2 šaukštų smulkintų cukatų (aš naudojau ananasų cukatas)
    1 pakelio vanilinio cukraus arba 1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto, arba 2 lašiukų vanilės esencijos
    1 plytelės (150g ) juodojo šokolado

    1. Į kondensuotą pieną suberkite miltinį ir vanilinį cukrų ir viską gerai išmaišykite.
    2. Sudėkite į kondensuoto pieno masę išlydytą sviestą, kakavą ir viską gerai išsukite iki vientisos masės. Tada suberkite cukatus ir vėl viską gerai išmaišykite.
    3. Sutrupinkite sausainius į mažus gabalėlius, o tada suberkite juos į kakavinę masę. Viską labai gerai išmaišykite ir sukrėskite į apvalią išardomą kepimo formą tortams. Išlyginkite torto paviršių šaukštu.
    4. Padėkite tortą šaltai, kad sustingtų – jeigu dėsite į šaldytuvą, prieš tai įdėkite į maišelį, kad neprisigaudytų kvapų. Sakau šį elementarų dalyką todėl, kad kai kurie žmonės, pasirodo, to nežino!!! Pavyzdžiui, mano baba į šaldytuvą buvo padėjusi jau tris mano tortus, ir jie, aišku, prisigaudė baisaus rūkytų dešrų kvapo!!!
    5. Praėjus 5-6 valandoms, ištraukite tortą iš apvalios formos, ir, smulkiai sutarkavę šokoladą, apiberkite jais viršų ir šonus. Tik darykite tai mikliai, nes šokoladas tarp rankų greitai tirpsta!
    6. Pasiruoškite didelį peilį (senbernis kietas!) ir neškite tortą ant stalo.

    Skanaus!

    13 Comments

    1. Erika
      Posted Liepa 24, 2012 at 7:17 vakare | #

      O taip! Aš jį gamindavau prieš kokius 25 metus (iš tos pačio knygos, tikriausiai,) gaudavau velnių nuo mamos dėl didelio kiekio sunaudotų produktų. Bet nuo tada tinginio nebevalgau – jis per “prastas”:)

      • ugne
        Posted Liepa 24, 2012 at 8:04 vakare | #

        Na va, kokie prisiminimai! faina:)

    2. Erika
      Posted Liepa 24, 2012 at 9:03 vakare | #

      Aš vis dar prisimenu tą saldumą, riebumą, “šokoladiškumą”… Velnias, reikia padaryt. Ačiū už seniai pamirštą receptą, tos knygos nebeturiu. Ir neatsimenu kaip ten su tais cukatais, bet gal tiesiog neturejom tada. Ir sausainiai buvo “Gaidelis”:)

      • ugne
        Posted Liepa 25, 2012 at 6:02 vakare | #

        tai reikalauju kuo greičiau pasidaryti ir papasakoti, kokie potyriai užplūdo po šitiek metų paragavus jaunystės skanėsto!

    3. jem
      Posted Liepa 25, 2012 at 8:15 vakare | #

      ir dar viena receptą noriu pasitikslinti :) 200 g kakavos – tai 200 g kakavos miltelių?

      • ugne
        Posted Liepa 25, 2012 at 9:17 vakare | #

        taip, kakavos miltelių – ačiū, kad pasakėte, nesusiprotėjau mat pati parašyt aiškiau:)

        • jem
          Posted Liepa 26, 2012 at 7:31 vakare | #

          o ne per daug, a ne? atrodo milžiniškas kiekis, todėl ir suabejojau. Bandysiu baltąjį Rafaelo ir juodąjį Senbernį daryt, suviliojot :)

          • ugne
            Posted Liepa 26, 2012 at 7:41 vakare | #

            Na kaip… jeigu reiktų tobulinti receptą, gal šiek tiek ir mažiau dėčiau… bet J. Uginčienė knygoje taip prašaius, tad norėjau padaryti autentišką;) Parašykit, kaiip pavyko:)

    4. Erika
      Posted Liepa 26, 2012 at 6:40 ryte | #

      Na, dabar aš labiau myliu mėsą, tortai nevilioja, bet prie progos reikės padaryt:)

      • ugne
        Posted Liepa 26, 2012 at 11:04 ryte | #

        ei ei, taigi vasara – mėsai reikia dėti baną:)

    5. Bitute
      Posted Sausis 10, 2013 at 7:00 vakare | #

      Puiki idėja! Reiks pabandyt, ačiū už receptą ;)

      • ugne
        Posted Sausis 25, 2013 at 2:11 vakare | #

        Prašom, būtinai parašykite, kaip pasisekė:))

    6. Posted Balandis 8, 2015 at 10:07 vakare | #

      You can share tthe tunes yyou create with people around the globe.
      Skype is by far the choicest mobile voice annd
      video calling app around which connects you to another Skype subscriber on the i –
      Phone, Android, Mac, or PC from your phone’s Wi-Fi.
      IPads are also very user-friendly, and simple to handle.

    Atsakyti Erika

    Your email is never published nor shared.

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>