Misko Uogos
Sekite paštu:
  • Pyragėliai su greipfrutų kremu ir pipiriniu morengu

    Apėmė pyragėlių manija, bet ne bet kokių, o tokių mažų tortukų, kurie užsaldina ne tik širdį, bet ir visą dieną… Šie gavosi daug daug saldesni nei anieji Madeleines su avietėmis, todėl kitąkart gal truputį mažinčiau cukraus kiekį arba tiesiog dėčiau mažiau kremo, nes jis taip pat saldus, o kur dar morengas…. Kaip bebūtų, tai labai skanūs pyragėliai, o ypač prie kavos. Tik jiems reikia specialios keksiukams skirtos formos arba metalinių žiedų keksiukams kepti.
    Pipirinis morengas? Patikėkit, tikrai geras dalykas.

    Įvertinimas: 9/10 Šiek tiek saldoka arba aš jau persivalgiau saldumynų. Bet skonis dar niekur nejaustas ir unikalus. Antras minusas – šie pyragėliai ilgai nepastovės, nes kremas geriasi į minkštą sausaininę tešlą, ir pyragėliai ilgainiui bestovint, pavyzdžiui, kitą dieną, tyžta. Bet abejoju, ar pas ką nors liktų tokių skanių pyragėlių kitai dienai! Pas mus liko vien todėl, kad buvo dar daug daug visko tądien. O gal todėl, kad aš dvigubinau ingredientų kiekį ir pasiruošiau apsisaldinti kaip reikiant. Trečia – man nepatiko 2 šaukšteliai kepimo miltelių – kitą kartą naudosiu tik vieną, bet šįkart nenorėjau nukrypti nuo originalaus recepto ir viską dariau tiksliai.

    Sudėtingumas: Yra ką nuveikti, bet tai nėra pats sudėtingiausias kepinys.

    Šaltinis: BBC Iplayer žiūrėta laida ‘Little Paris Kitchen’, ketvirtoji serija. Recepto autorė – Rachel Khoo. Taip pat šią laidą galima rasti ir Youtube.com štai čia. O receptas užrašytas čia.

    Maždaug 6 didesniems arba 10-12 mažesnių pyragėlių reikės:

    Greipfrutų kremui (grapefruit curd):

    1 greipfruto – nutarkuotos žievelės ir išspaustų sulčių
    1 didelio kiaušinio + dar vieno trynio
    100 g cukraus
    Žiupsnelio druskos
    1 nubraukto valgomojo šaukšto kukurūzų miltų (jei nerandate, sumalkite kavos mašinėle kukurūzų kruopas)
    50 g sviesto, supjaustyto mažais kubeliais

    Sausaininei tešlai:

    75 g sviesto – išlydyto ir atvėsinto, bet dar nesustingusio
    75 g cukraus
    Didelio žiupsnio druskos
    Pusės citrinos nutarkuotos žievelės
    2 kiaušinių trynių
    100 g miltų
    2 šaukštelių kepimo miltelių

    Itališkam pipiriniam morengui:

    100 g cukraus
    2 kiaušinių baltymai
    Žiupsnelio druskos
    Pusės arbatinio šaukštelio juodųjų maltų pipirų

    Pirmiausiai paruoškime greipfrutų kremą:

    1. Supilkite 6 valgomuosius šaukštus greipfruto sulčių (90 ml) į prikaistuvį, suberkite žievelę, druską, cukrų ir kiaušinius ir viską plakite rankiniu plaktuvu ant nedidelės ugnies. Jokiu būdu nesustokite maišyti, nes pasidarys kiaušinienė.
    2. Suberkite kukurūzų miltus ir maišykite iki tol, kol kremas pradės tirštėti. Kai pradės eiti vienas kitas burbuliukas, suberkite sviesto kubelius ir viską gerai maišykite tol, kol sviestas išsilydys ir įsimaišys į masę.
    3. Kremas bus paruoštas tada, kai bus pomidorų tyrės tirštumo ir vėl pradės truputėlį burbuliuoti.
    4. Paruoštą kremą supilkite į indelį, uždenkite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai vienai valandai. Geriausia šaldyti kremą pernakt, arba bent jau keturias valandas. Bet pašaldyti kremą yra būtina!

    Paruoškime sausaininę tešlą:

    1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C ir ištepkite sviestu bei pamiltuokite keksiukų formas.
    2. Sumaišykite minkštą sviestą, cukrų, citrinos žievelę ir druską iki balsvumo. Tada sudėkite trynius ir maišykite toliau.
    3. Galiausiai sudėkite miltus ir kepimo miltelius ir viską išmaišykite iki vientisos gražios masės.
    4. Sudėkite tešlą į specialų maišelį kremui spausti, ir pripildykite keksiukų formas iki pusės. Dėmesio!!! Būtinai reikia, kad iškeptų lizdeliai su įdubomis, kremui, todėl tešlą spausti pradėkite nuo vidurio, o pabaikite šonuose. Ir ant pirmo sluoksnio išspauskite dar vieną tešlos ratą palei keksiukų formų kraštus, kad gautųsi antras sluoksnis lizdelių aukštesniems kraštams.
    5. Kepkite pyragėlius 12 – 15 minučių. Iškepusiems pyragėliams leiskite keletą minučių pailsėti (jie labai trapūs!!!), ir tik tada išimkite. Jei kartosite kepimą, nepamirškite išplauti kepimo formelių.

    Paruoškime pipirinį morengą:

    1. Suberkite cukrų į prikaistuvį ir užpilkite jį 40 ml vandens. Pastatykite prikaistuvį ant didelės ugnies ir virkite sirupą iki 118 C. Apytiksliai sirupas virs 8-10 minučių. Tokia sirupo temperatūra yra būtina, jei norite gero morengo. Pamatuoti temperatūrą galite su maistiniu termometru arba tiesiog įlašinkite verdančio sirupo į stiklinę su šaltu vandeniu – turi susiformuoti lipnus kamuoliukas.
    2. Kol laukiate sirupo, pradėkite plakti kiaušinių baltymus su druska iki gražių putų. Kai sirupas bus paruoštas, palikite jį kelioms minutėms atvėsti ir tada po truputį, plakant elektriniu maišytuvu, supilkite jį iš šono į dubenį su baltymais.
    3. Plakite morengą tol, kol gausis labai kietas, – recepto autorė iškėlė dubenį su morengu virš galvos ir apvertė – reiškia, jis neturi nukristi Jums ant galvos:).
    4. Išplakę, įmaišykite pipirus.

    Lipdome pyragėlius:

    1. Į kiekvieną sausaininį lizdelį, įdėkite kremo tiek, kad užsipildytų duobutė, bet kremas nevarvėtų per viršų.
    2. Tada, labai atsargiai, šaukštu gražiai užtepkite morengą ir suformuokite tokias bangas, kokios Jums patinka.
    3. Galiausiai sudėkite pyragėlius ant grotelių ir įkiškite į labai įkaitintą orkaitę (naudokite grilio funkciją) porai munučių, kad morengas gražiai paruduotų – tik nepersistenkite, nes pyragėliai ištyš. Taip pat morengą galima apdeginti su kulinariniu dujiniu balionėliu.
    4. Ant kiekvieno pyragėlio viršaus pabarstykite dar šiek tiek pipirų ir patiekite.

    Skanaus!

    4 Comments

    1. Posted Gegužė 1, 2012 at 5:01 ryte | #

      Ale kaip gražu ir ioliogantiška :) O man, beje, curd‘ai, kiek esu gaminusi (daugiausia citrininį..), kiek per intensyvūs: labai saldūs, o jei cukraus mažiau – per rūgštūs. Nors konsistencija šauni!

      • ugne
        Posted Gegužė 1, 2012 at 8:19 ryte | #

        Jule, dėkui:) man jis irgi gal siek tiek intensyvokas, jei daugiau kur ppridedi, o ypac greipfruktu…bet citrinų labai patinka, gal kad sulciu maziau dedu, daugiau sviesto, gaunasi toks geras kremukas… siaip skaniausia man to curd’o koks laselis pyragelyje, o situose buvo per daug…deciau maziau kita karta:)

        • Posted Gegužė 1, 2012 at 6:54 vakare | #

          Aha! Reiks ir man taip mėginti – mažiau sulčių, daugiau sviesto. Ir tikrai – jei tai būtų koks bandukių įdaras, manau, daug gardžiau valgytųs :)

          • ugne
            Posted Gegužė 1, 2012 at 7:58 vakare | #

            Bet tada gal kazkaip su svirkstu ileisti pro bandeles virsu, ar su tuo kremo maiseliu specialiu, nes ant ant vos vos siltu ta krema dejau, tai va, matai, privarvejo per sonus – iskart isskystejo…

    Komentuokite!

    Your email is never published nor shared.

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>