Misko Uogos
Sekite paštu:
  • Orzotto su kiauliena ir špinatais

    Šiuo autentišku itališku receptu susižavėjau pažiūrėjusi per BBC iPlayer laidą Two Greedy Italians. Ten tokie du senukai šefai po 40 ar daugiau metų grįžta į savo gimtąją Italiją su kulinariniais iššūkiais. Pirmoje dalyje (kurią aš ir žiūrėjau), Antonio ir Gennaro gamino orzotto – orzotą, kitaip sakant, – tai alternatyva rizotui, tik gaminas šis skanėstas iš perlinių kruopų. Taip, taip, iš perlinių kruopų! Taigi stovėjo šis receptas mano akyse dvi dienas, o šiandien net anksti atsikėliau ir lėkiau į parduotuvę kaip įkirpta. Ir net vakaro neišlaukiau – pagaminau pietums.

    Įvertinimas: 9/10 Labai patiko, tikrai kartosiu, tik kitą kartą šį skanėstą virsiu ant laužo dideliame aprūkusiame puode, nes tokius patiekalus gamtoje virti yra idealiausia, o šis tiesiog prašosi verdamas ant laužo. Bent jau man. Galbūt ir dūmo prisigers, tada bus visiškas dešimtukas, manau. Todėl ir atimiau vieną balą – kad išbandyčiau ateityje dar geresnį orzotto su laužo esencijomis. Labai labai gera idėja vasarai, džiaugiuosi ir ploju.

    Sudėtingumas: Paprasčiau nei paprasta.

    Šaltinis: BBC laida Two Greedy Italians, pirmoji dalis – Calabria and Bambinone. Ir visiems labai rekomenduoju pažiūrėti šitą laidą, nes ji labai labai gera – receptai autentiški, o senukai šefai daug juokauja.

    Trims – keturioms porcijoms reikės:

    3 valgomųjų šaukštų extra virgin alyvuogių aliejaus ir papildomai patiekiant
    1 nedidelio smulkiai supjaustyto svogūno
    150 g kiaulienos faršo
    200 g perlinių kruopų
    120 g stambiai supjaustytų špinatų (būtinai būtinai šviežių!)
    Pusės stiklinės balto vyno
    1 litro daržovių sultinio (maždaug 2 kubeliai)
    Saujos susmulkintų petražolių
    Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų

    1. Įkaitinkite prikaistuvyje alyvuogių aliejų ir suberkite svogūną, o maždaug po minutės – ir faršą. Kepinkite iki tol, kol svogūnas gražiai pagels, o faršas parusvės. Tada sudėkite perlines kruopas su špinatais ir kepkite dar 2 minutes.
    2. Tada supilkite vyną ir palaukite, kol užvirs. Po to supilkite sultinį – pilkite po truputį, atsakingai viską maišant. Viską virkite maždaug pusvalandį arba iki tol, kol perlinės kruopos išvirs. Nepamirškite karts nuo karto pamaišyti, kad orzotas nepriliptų prie puodo dugno. Virti reikia būtinai nukėlus dangtį (todėl ir kilo laužo idėja), kad vanduo po truputį garuotų and nedidelės ugnies. Jei vanduo per greitai išgaravo, o kruopos dar nespėjo išvirti, įpilkite dar šiek tiek, kadangi patiekiant turi būti šiek tiek skysčio.
    3. Kai orzotas išvirs, pagardinkite jį druska ir pipirais, nukelkite nuo ugnies, padalinkite į lėkštes, apibarstykite pertražolėmis, užpilkite dar šiek tiek alyvuogių aliejaus ir tuojau pat patiekite. Senukai sakė, kad jį reikia valgyti karštą, bet mes padarėme išvadą, kad skaniau šiek tiek atvėsęs – labiau jaučiasi skonių dermė.
    4. Dar senukai sakė, kad jį valgant reikia gerti būtinai tą vyną, kurį pylėte į orzotą. Ir apskritai, jie pabrėžė, kad visada prie patiekalo, jeigu jame buvo naudojamas vynas, valgant tą vyną ir reikia gerti. Va kaip!

    Skanaus!

    Komentuokite!

    Your email is never published nor shared.

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>