Misko Uogos
Sekite paštu:
  • Keptos kriaušės vyne su graikinių riešutų kremu

    Sena gera klasika, atkeliavusi net iš ankstyvųjų viduramžių, – kepta kriaušė. Receptas tiems, kam jau pabodo pyragai (jeigu tai įmanoma:)).

    Įvertinimas: 9/10 Labai kalėdiškas, turtingas, maloniai kvepiantis apelsinais desertas. Netgi patiekalas, sakyčiau. Mes jį valgėme po dar puikesnių salotų, todėl šis saldėsis kiek nublanko… Bet neragavusiems keptos kriaušės, išbandyti ir paragauti yra privalu! Ir dar – iš to skubėjimo pamiršau nulupti kriaušes… Bet tai nebuvo labai blogai, nes apkepusi odelė gavosi minkšta ir blizgi, tik kriaušės geltonumo nebesimatė.

    Sudėtingumas: Padaryti nesunku, bet šiek tiek atima laiko – bent jau darant pirmą kartą. Ir dar – šiam desertui reikia vos kelių produktų!

    Šaltinis: Jamie Oliver knyga ,,Gaminame su Oliveriu”.

    Keturiems asmenims reikės:

    1 vanilės ankšties (arba pusės arbatinio šaukštelio vanilės esencijos)
    4 nuluptų sezoninių kriaušių
    125 g Dark Muscovado cukraus (arba kitaip – tamsaus nevalyto cukranendrių cukraus) + šiek tiek cukraus kremui
    2 didelių taurių raudonojo ar baltojo vyno (aš rinkausi raudoną, bet kitą kartą rinkčiausi baltą dėl gražesnės sirupo spalvos – manoji gavosi, mano nuomone, per daug tamsi desertui)
    2 apelsinų (žieveles nulupkite ir nutarkuokite jų oranžinę dalį smulkia tarka)
    200 g graikinių riešutų
    255 g maskarponės sūrio

    1. Perrėžkite vanilės ankštį ir išimkite sėklas. Sudėkite kriaušes į ankštą kepimo indą (aš naudojau paprasčiausią keptuvę metaline rankena – pasirodo, orkaitėje su ja galima viską kepti kuo puikiausiai!), tada suberkite 125 g cukraus ir nuo vieno apelsino nutarkuotą žievelę, sudėkite vanilės ankštis ir sėklas, supilkite vyną, išspauskite sultis iš vieno apelsino. Viską užvirkite ant ugnies. Belaukdami, kol kriaušės su sirupu užvirs, įkaitinkite orkaitę iki 220 C temperatūros.
    2. Kai sirupas ir kriaušės užvirs, suberkite į jį pusę kiekio graikinių riešutų ir pašaukite į orkaitę kepti. Kepkite 20 – 30 minučių (priklauso nuo to, kaip kriaušės prinokusios), karts nuo karto kriaušes pavartydami, kad iškepusios blizgėtų.
    3. Kol kriaušės kepa, paruoškite kremą: ant sausos keptuvės pakepinkite likusius graikinius riešutus iki tol, kol pajusite fantastišką kvapą, – tik nesudeginkite! Kai pakepinsite, palikite riešutus kelioms minutėms atvėsti. Kai riešutai atvės, sumalkite ar sutrinkite juos iki tyrės. Suplakite šią tyrę kartu su maskarpone, antro apelsino nutarkuota žievele bei išspaustomis sultimis. Pasaldinkite kremą cukrumi – saldumas priklauso nuo jūsų poreikių.
    4. Kai kriaušės iškeps, iš sirupo išimkite vanilės ankštis ir patiekite desertą: kiekvienam smaližiui į lėkštę dėkite po vieną kriaušę, po keletą šaukštų kremo bei šiek tiek sirupo su riešutais. Jei tai bus Jūsų kalėdinis desertas, galite graikinius riešutus keisti kaštainiais (chestnuts) bei desertą apibarstyti tarkuotu karčiuoju šokoladu.
    5. Man liko labai daug sirupo, todėl aš jį naudosiu pusryčiams su piene virtu kuskusu ir vanile.

    Skanaus!

    Komentuokite!

    Your email is never published nor shared.

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>